Microsoft wil Windows 9 via ‘machine learning’ slimmer maken 08/05/2014

 

Peter Lee, baas van Microsoft Research, heeft tijdens een interview enkele hints gegeven welke richting Microsoft met de opvolger van Windows 8 wil inslaan. Zo zou er een belangrijke rol zijn weggelegd voor ‘machine learning’ om Windows zo ‘slimmer’ te maken.Users-No-Longer-Want-a-Start-Menu-in-Windows-435678-2

Hoewel Lee niet officieel de komst van Windows 9 wilde bevestigen, meldt hij in een interview met DigitalTrends dat de volgende Windows-versie sterk zal gaan leunen op ‘machine learning’. Bij machinaal leren, een vakgebied binnen de kunstmatige intelligentie, wordt met veelal complexe algoritmen data geanalyseerd om vervolgens relaties tussen items te leggen.

Volgens de baas van Microsoft Research wil de softwaregigant machinaal leren nuttig en zichtbaar maken voor de eindgebruiker. Zo zou Windows 9 bijvoorbeeld voorzien kunnen worden van software die dienst kan doen als digitale assistent. Lee denkt dat met dergelijke software bedrijven productiever en slimmer kunnen worden. Een belangrijke rol zou weggelegd zijn voor spraakherkenning.

Hoewel Lee in het midden liet hoe de implementatie van machinaal leren in Windows 9 zou moeten verlopen, gebruikt Microsoft bijvoorbeeld voor zijn Bing-zoekmachine al dergelijke algoritmen. Ook probeert de softwaregigant om Bing steeds dieper in zijn besturingssystemen te integreren, zoals in de zoekopties van Windows 8.1 en in Windows Phone 8.1 met de spraakassistent Cortana.

Lee wilde over Cortana nog kwijt dat de virtuele assistent ‘elke dag iets menselijker’ wordt in zijn antwoorden doordat Microsoft constant aan de bèta-software blijft sleutelen. Overigens zijn er aanwijzingen dat Microsoft Cortana ook in de desktopversie van Windows wil integreren.

Comments are closed.