Microsoft toont consumentenversie Windows 10 op 21 januari 12/12/2014

Microsoft houdt op 21 januari een evenement waarbij het Windows 10 aan het grote publiek zal voorstellen. De bedoeling is dat Microsoft uitleg geeft over de consumentenversie van het nieuwe besturingssysteem, dat waarschijnlijk in de herfst van volgend jaar uitkomt.naamloos

Het bedrijf uit Redmond heeft een uitnodiging verstuurd naar verscheidene Amerikaanse media, zo meldt onder andere ZDnet. Tijdens het evenement op 21 januari wordt er gesproken over de consumentenversie van Windows 10, zo bevestigt een woordvoerder van Microsoft. Welke features worden getoond werd niet bekendgemaakt, maar eerder kwam al een video naar buiten van de spraak- en informatiedienst Cortana, die al in Windows Phone zit.

Volgens bronnen van ZDnet wordt tijdens de bijeenkomst alleen de Metro-interface van Windows 10 getoond. De desktop-interface zal bij de presentatie niet aanwezig zijn. Naast het tonen van de consumentenfeatures komt Microsoft op 21 januari waarschijnlijk met de January Technical Preview. Dat is een nieuwe, vroege versie van Windows 10 die bedoeld is voor testers.

Eerder kwamen er al geruchten naar buiten dat Microsoft in januari van plan zou zijn om de consumentenversie van Windows 10 te tonen. Het bedrijf kwam al met een technical preview van zijn nieuwe besturingssysteem, maar deze is nog niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Windows 10 geen windows 9 01/10/2014

De nieuwe Windows-versie gaat anders dan verwacht geen Windows 9, maar Windows 10 heten. Dat heeft Microsoft dinsdagavond bekendgemaakt. De nieuwe Windows-versie krijgt weer een startmenu, dat wel is voorzien van live tiles en een Expose-achtige modus.

Aanvankelijk ging het gerucht dat de nieuwe Windows-versie, met codenaam Treshold, het versienummer 9 zou dragen, maar Microsoft heeft besloten om de nieuwe release Windows 10 te dopen. Waarom het bedrijf die keuze heeft gemaakt, werd tijdens een presentatie dinsdagavond niet helemaal duidelijk, enkel dat het bedrijf het ‘niet gepast’ zou vinden om de nieuwe Windows-release versienummer 9 mee te geven.

Microsoft heeft tijdens de presentatie bevestigd dat Windows 10 weer het startmenu van Windows 7 en eerdere versies krijgt. Dat gebeurt echter alleen als de gebruiker een toetsenbord en muis gebruikt. Dat Microsoft het oude startmenu terug zou brengen, werd al langer gesuggereerd in geruchten. Wel heeft Microsoft het menu onder handen genomen: zo bevat het live tiles zoals die al in Windows Phone en in het startscherm van Windows 8 en 8.1 aanwezig waren. Ook kan vanuit het startmenu een universele zoekfunctie worden aangesproken, die lokale zoekresultaten combineert met zoekresultaten van het internet.

Gebruikers van een tablet met Windows 10 krijgen als ze op de start-knop drukken wel het startscherm uit Windows 8 en Windows 8.1 te zien. Daarbij blijft de taakbalk echter in beeld; in Windows 8 en 8.1 was de taakbalk alleen in beeld in de desktopmodus. Ook worden knoppen op het scherm in de ‘touchmodus’ vergroot, iets dat Microsoft in Windows 7 ook al deed voor touchscreens.

Zoals al eerder in geruchten werd gesuggereerd kunnen applicaties met de nieuwe Windows-interface, die voorheen enkel fullscreen konden draaien, in Windows 10 ook in een venster worden gebruikt. Met deze beslissing komt Microsoft tegemoet aan klachten van desktopgebruikers over de fullscreen-applicaties in Windows 8 en 8.1. Tegelijkertijd is de Charms Bar uit Windows 8, die geopend kan worden door vanuit de rechteronderhoek naar linksboven te slepen, nog steeds aanwezig, maar die zal wel nog ‘onder handen worden genomen’.

Windows 10 is vanaf woensdag te testen, maar testers moeten wel enigszins weten waar ze mee bezig zijn, blijkt uit een waarschuwing van Microsoft: de testversie is bedoeld voor gebruikers die weten waarvoor begrippen als dll, pxe boot en bios voor staan. Ergens ‘later in 2015’ komt Windows 10 op de markt, belooft de softwaregigant. Of gebruikers gratis kunnen updaten, zoals de topman van Microsoft Indonesië vorige week suggereerde, werd tijdens de presentatie niet duidelijk.

Windows 10 komt er niet alleen voor pc’s en tablets, net als Windows 8 en 8.1, maar ook voor smartphones, zei Joe Belfiore van Microsoft tijdens de presentatie. Microsoft zei eerder dat het een universele app-winkel voor de desktop, tablet en smartphone wilde hebben en het gerucht ging al dat ‘Phone’ uit de naam van de eerstvolgende Windows Phone-versie zou worden geschrapt. Over de smartphoneversie van Windows 10 is vooralsnog weinig duidelijk; Microsoft ging tijdens zijn presentatie vooral in op de desktopversie van zijn nieuwe besturingssysteem.

Microsoft voegt in Windows 10 een nieuwe functie toe met de naam Task View, die gebruikers een overzicht van openstaande applicaties geeft en die via een knop op de taakbalk is aan te roepen. De functie is vergelijkbaar met Expose uit OS X en lijkt vooral voor power-users te zijn bedoeld. Een vergelijkbaar overzicht is toegevoegd voor gebruikers van een touchscreen: zij kunnen de Task View openen door vanaf de linkerbenedenhoek naar rechtsboven te vegen.

Microsoft wil Windows 9 via ‘machine learning’ slimmer maken 08/05/2014

 

Peter Lee, baas van Microsoft Research, heeft tijdens een interview enkele hints gegeven welke richting Microsoft met de opvolger van Windows 8 wil inslaan. Zo zou er een belangrijke rol zijn weggelegd voor ‘machine learning’ om Windows zo ‘slimmer’ te maken.Users-No-Longer-Want-a-Start-Menu-in-Windows-435678-2

Hoewel Lee niet officieel de komst van Windows 9 wilde bevestigen, meldt hij in een interview met DigitalTrends dat de volgende Windows-versie sterk zal gaan leunen op ‘machine learning’. Bij machinaal leren, een vakgebied binnen de kunstmatige intelligentie, wordt met veelal complexe algoritmen data geanalyseerd om vervolgens relaties tussen items te leggen.

Volgens de baas van Microsoft Research wil de softwaregigant machinaal leren nuttig en zichtbaar maken voor de eindgebruiker. Zo zou Windows 9 bijvoorbeeld voorzien kunnen worden van software die dienst kan doen als digitale assistent. Lee denkt dat met dergelijke software bedrijven productiever en slimmer kunnen worden. Een belangrijke rol zou weggelegd zijn voor spraakherkenning.

Hoewel Lee in het midden liet hoe de implementatie van machinaal leren in Windows 9 zou moeten verlopen, gebruikt Microsoft bijvoorbeeld voor zijn Bing-zoekmachine al dergelijke algoritmen. Ook probeert de softwaregigant om Bing steeds dieper in zijn besturingssystemen te integreren, zoals in de zoekopties van Windows 8.1 en in Windows Phone 8.1 met de spraakassistent Cortana.

Lee wilde over Cortana nog kwijt dat de virtuele assistent ‘elke dag iets menselijker’ wordt in zijn antwoorden doordat Microsoft constant aan de bèta-software blijft sleutelen. Overigens zijn er aanwijzingen dat Microsoft Cortana ook in de desktopversie van Windows wil integreren.

Microsoft rolt update uit voor kwetsbaarheid Internet Explorer 01/05/2014

Microsoft rolt update uit voor kwetsbaarheid Internet Explorer

Microsoft is donderdagavond begonnen met het uitrollen van een update voor Internet Explorer. De update verhelpt een lek in de browser dat afgelopen weekend aan het licht kwam. Opmerkelijk is dat de update ook komt naar Windows XP, waarvan Microsoft de ondersteuning pas heeft beëindigd.

Microsoft laat in een blogpost op TechNet weten dat de update is getest voor alle kwetsbare versies van Internet Explorer, zoals IE9, IE10 en IE11. “De meerderheid van de klanten heeft het automatisch updaten ingeschakeld staan. Zij hoeven geen actie te ondernemen”, zo staat er.

De softwaregigant zegt bovendien dat er ook een update komt voor Internet Explorer op Windows XP, maar wanneer is onbekend. De fix is opmerkelijk, omdat Microsoft begin vorige maand de ondersteuning voor het besturingssysteem uit 2001 beëindigde. Alleen betalende klanten, zoals de overheid, krijgen nog ondersteuning. “We blijven klanten aanmoedigen om naar een modern besturingssysteem zoals Windows 7 of 8.1 te migreren”, schrijft Dustin Childs van het Microsoft Security Response Center. Hij suggereert daarmee dat het om een eenmalige update gaat.

Het lek dat afgelopen weekend door het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye werd ontdekt, stelt hackers in staat om door middel van een kwetsbaarheid in Flash geheugenobjecten in de browser te manipuleren. Zij kunnen daarmee beveiligingsmechanismes als dep en aslr omzeilen. Hoewel het lek in een groot aantal IE-versies is te vinden, zouden aanvallers de pijlen vooral richten op IE9, IE10 en IE11. Het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie raadde dan ook af om Internet Explorer te gebruiken.

Windows 8.2 moet startmenu weer terugbrengen 28/02/2014

windows-82-uskoro-januar-2014-503177-velika

Windows 8.2 moet startmenu weer terugbrengen

In de volgende grote update van Microsofts besturingssysteem Windows 8 moet het onder gebruikers populaire startmenu weer terugkeren. In Windows 8.1, de meest recente versie van het besturingssysteem, werd de startknop weer toegevoegd, maar het menu ontbreekt momenteel nog.

Windows-expert Paul Thurrot laat op internet weten dat gebruikers van de volgende Windows-versie het startmenu weer terugkrijgen. De startknop het het startmenu zijn al sinds Windows 95 onderdeel van het besturingssysteem, maar werden in Windows 8 geschrapt. Met de startknop in Windows 8.1 kunnen gebruikers wisselen tussen het traditionele bureaublad en het in Windows 8 geïntroduceerde tegelscherm. Het startmenu moet in Windows 8.2 verschijnen zodra je op de startknop drukt.

Volgens Thurrot werkt het startmenu waarschijnlijk niet op het mobiele Windows-bestruringssysteem Windows RT. Deze kent namelijk slechts een beperkte bureaubladweergave, waarbij traditionele desktopprogramma’s niet kunnen worden gebruikt. Ook moet het in 8.2 mogelijk worden om alle applicaties in desktopweergave te tonen. Dit is momenteel niet voor alle programma’s mogelijk.

Volgens ZDNet komt Microsoft met een aantal versies van Windows 8.2: een reguliere en een zakelijke versie. Deze zou minder vaak updates moeten krijgen dan de consumentenversie. De volgende versie van Windows moet in het voorjaar van 2015 op de markt komen.

Windows 9 21/02/2014

Microsoft wil de opvolger van Windows 8, die Windows 9 moet gaan heten, in april 2015 uitbrengen. Daarnaast zou de softwaregigant op zijn Build-ontwikkelaarsconferentie aankomende april meer details willen geven over het achterliggende ‘Threshold’-programma. Dat meldt Windows-watcher Paul Thurrott op basis van bronnen binnen Microsoft. Er gaan al langer geruchten dat het bedrijf werkt aan een updateronde voor de huidige Windows 8.1-release. Deze Update 1 zou in april moeten verschijnen, tegelijkertijd met Windows Phone 8.1, maar Microsoft zal volgens Thurrott op de Build-conferentie in dezelfde maand ook plannen bekend maken over de opvolger van Windows 8.1.

Microsofts toekomstplannen zouden worden ontwikkeld onder de codenaam Threshold en gereed moeten zijn kort nadat Microsoft een interne reorganisatie in het voorjaar heeft weten af te ronden. Binnen het Treshold-project, waarbij ook gewerkt wordt aan integratie tussen Windows, Windows Phone en Xbox, zou uiteindelijk de opvolger van Windows 8 de naam Windows 9 moeten krijgen. Een van de mogelijke veranderingen is de terugkeer van de startknop en de mogelijkheid om Metro-apps in een venster te draaien.

Windows 9 zou door Microsoft versneld worden ontwikkeld om snel met een opvolger voor het fel bekritiseerde Windows 8 te komen en zo een herhaling van het Vista-debacle te voorkomen. Vooral veel desktopgebruikers waren niet te spreken over Windows 8 en Microsoft poogde al een deel van de klachten aan te pakken met de release van Windows 8.1.

Windows 9 zou naast een verbeterde Modern UI-omgeving, door ontwikelaars nog steeds vaak Metro genoemd, drie milestone-releases krijgen voordat er een final wordt uitgebracht. Ook zou Microsoft op Build geen alfa-versie willen uitbrengen, eenvoudigweg omdat er nog geen solide codebase is. Uiteindelijk zou de softwaregigant mikken op een release van Windows 9 in april 2015.

Windows Xp 18/02/2014

windowsOp 8 april 2014 stopt Microsoft met het uitbrengen van updates voor Windows XP. Het besturingssysteem krijgt de status ‘end-of-life’. Het NCSC adviseert samen met DefCERT, Microsoft en Team High Tech Crime om niet langer Windows XP te gebruiken, maar over te stappen naar een ander besturingssysteem.

Alle software, ook Windows XP, bevat programmeerfouten. Deze fouten kunnen leiden tot kwetsbaarheden in de beveiliging, waardoor kwaadwillenden op uw computer kunnen inbreken. Softwaremakers brengen regelmatig updates uit om deze kwetsbaarheden te verhelpen.

Windows XP stamt uit 2001. Microsoft heeft daarom aangekondigd niet langer updates uit te zullen brengen voor Windows XP. Computers die na april 2014 nog Windows XP gebruiken, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen door kwaadwillenden.

Voor organisaties die Windows XP gebruiken, is het migreren naar een ander besturingssysteem een aanzienlijk project.

Gebruikt uw organisatie nog Windows XP en bent u nog niet begonnen met de overstap, dan is nu het moment daarvoor.